Fontgrootte: +
9 minuten leestijd (1856 woorden)

Gepolierde beton vloer wat is dat juist?

Gepolierde beton in een woning

Wat is gepolierd beton?

Een gepolierde betonvloer is een veelzijdige betonvloer, die zowel binnenshuis als buitenshuis kan worden gebruikt. Gepolierd beton bestaat al erg lang. Oorspronkelijk werd gepolierd beton gebruikt voor industriële toepassingen, maar tegenwoordig is het ook populair in (en rondom) woningen. De dikte van gepolierd beton varieert voor de toepassing dewelke er genomen wordt en de stabiliteit van de ondergrond. Indien men dunner gaat dan de voorgeschreven dikte verhoogt het risico op barstvorming. Dankzij het polieren is gepolierd beton extra glad en egaal, de vloer krijgt een gladde toplaag. Gepolierde betonvloeren zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en ze komen mooi tot zijn recht bij grote oppervlaktes. Daarom is dit type beton bijvoorbeeld goed geschikt voor opritten en terrassen, maar ook in moderne woningen zien we tegenwoordig meer en meer gepolierd beton. Dit is zelfs onze expertise, gepolierde betonvloeren in woningen.

Snel naar

Hoe wordt gepolierd beton gemaakt?

Als eerste wordt het (nog vloeibare) beton op de afgesproken plaats gegoten. Vervolgens begint het droogproces. Als het beton hard is geworden, wordt het glad en egaal gemaakt met een vlindermachine. In zeldzame situaties (bijvoorbeeld in kleine en lastige ruimtes) kan dit ook met de hand gedaan worden. Als leek is het zeer moeilijk om in te schatten wanneer men moet beginnen te draaien en met welke platen/messen. In dit opzicht laat men het vlinderen of polieren van een betonvloer beter over aan een vakman. Na het polieren wordt het beton ingespoten met een coating, de zogenaamde curing compound. Voor woningen opteren wij om dit niet te doen, en de vloer in te spuiten met een betonverharder (prijs in optie) De dag na het plaatsen van de vloer, worden er zaagsnedes aangebracht. Dankzij deze zaagsnedes kan het beton de plastische krimp die het gevolg is van het drogen van het beton beter opvangen.

Voor woonbeton en esthethische vloeren opteer altijd voor een betonverharder, al dan niet in combinatie met een sealer.Davy Renckens zaakvoerder

Betonverharder of curing compound gebruiken ?

Standaard wordt het beton na het polieren afgespoten met een curing compound. Een curing compound is een hars die die op de vloer achterblijft, en soms hardnekkige vlekken veroorzaakt. Deze curing compound zal door de belasting van de vloer later verdwijnen in de industriële toepassingen. Echter bij woningen en particuliere toepassingen gaat de betonvloer niet zo intensief of machinaal belast worden en is de curing compound vaak een bron van ergernis. Ook kan deze curing compound later gaan afstoffen. In dit opzicht bieden wij onze klanten altijd een meerprijs aan om de vloer te laten nabehandelen met een betonverharder; zo is de vloer makkelijker te onderhouden.

Zoals elke betonsoort heeft ook gepolierd beton een aantal specifieke voordelen en nadelen. Ben je aan het overwegen gepolierd beton voor je woning te gebruiken? Hieronder zetten we de verschillende voor- en nadelen van gepolierd beton voor je op een rijtje, zodat je weloverwogen je keuze kunt maken.

Voordelen van gepolierd beton?

Gepolierde betonvloeren zijn goedkoop

Gepolierde betonvloeren zijn relatief goedkoop voor grote oppervlakken. Heb je dus een ruime woning, of wil je een terras of oprit aanleggen, dan is een gepolierd beton een geschikte optie. Het polieren gebeurt in zulke ruimtes op een erg efficiënte manier.

Glansbeton in een woning is duurzaam

Betonvloeren slijten nauwelijks en gaan erg lang mee. Om deze reden zijn ze bijzonder duurzaam, ook buitenshuis. Gepolierd beton kan goed omgaan met wisselende weersomstandigheden (waaronder vrieskou) en is slijtvast.

Betonvloeren zijn onderhoudsvriendelijk

Gepolierd beton hecht zich in één keer. Dit is een groot voordeel want dit betekent dat je een mooie, egale vloer krijgt. Niet alleen ziet dit er goed uit, het is ook onderhoudsvriendelijk. Doordat er geen weinig voegen in de vloer zitten is deze gemakkelijk schoon te maken. Ook kan zich geen viezigheid of stof in de voegen hechten indien men de voegen opkit, waardoor de vloer van zichzelf ook erg hygiënisch is.

Gepolierde beton is veelzijdig

Gepolierd beton kan voor verschillende type vloeren gebruikt worden. Het is geschikt voor woningen, winkel- en kantoorpanden, tuinen en opritten. Daar komt bij dat gepolierd beton in verschillende diktes en verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Tijdloze uitstraling van gepolierde betonvloeren

Een betonnen vloer heeft een tijdloze uitstraling. De vloer kan zowel voor moderne als voor landelijke interieurs gebruikt worden. Ook kan het worden gebruikt om een meer industriële uitstraling aan het interieur te geven.

5 mogelijke valkuilen van gepolierde betonvloeren?

Scheurvorming bij het plaatsen van een betonvloer

Het is erg belangrijk om goed op te letten bij het gieten van de betonvloer, wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt kunnen er namelijk scheuren ontstaan. Daarom is het verstandig om dit door een goede vakman te laten doen. Zo kan de vakman scheuren makkelijk beheersen en trachten in samenspraak te voorkomen.

Scheuren na verloop van tijd

Ook bestaat er het risico dat er na verloop van tijd grote of kleine scheuren in de vloer ontstaan. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de vloer tenminste 12 centimeter dik is voor binnenvloeren. Voor buitenvloeren opteer altijd voor een dubbele wapening Overigens hebben de scheuren geen nadelige effecten (behalve dat het schoonmaken wat lastiger zal gaan). Sommige mensen kiezen zelfs bewust voor scheuren in de betonvloer omdat het een industriële uitstraling kan geven.

Vlekken

Het is belangrijk om bij het onderhoud de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Wanneer je zure schoonmaakmiddelen gebruikt kunnen er namelijk brandvlekken ontstaan. Vlekken zijn gemakkelijk te voorkomen door je betonvloer te laten behandelen (de plaatser van uw betonvloer), immers iedere situatie is anders.

Niveau verschillen

Met name in hoeken kan het zo zijn dat er niveauverschillen in het beton ontstaan. Kanten en hoeken gaan door de handeling van het polieren vaak omhoog, dat is een eigenschap van de plaatsing van het materiaal. Natuurlijk is een betonvloer nooit 100% vlak, het is immers een industrieel product. Maar je kunt de hoogteverschillen wel minimaliseren door te kiezen voor een goede vakman. In principe moeten de hoogteverschillen dusdanig beperkt kunnen worden dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn.

Weersomstandigeheden

Laat je je vloer polieren, let er dan ook op dat je dit niet wordt gedaan als het erg heet is. Als je de vloer in hete temperaturen giet, is het mogelijk dat er een te grote plastische krimp is en je vloer gaat scheuren. Een goede vakman zal hier natuurlijk van op de hoogte zijn (en het juiste moment weten uit te kiezen).

Wat zijn de verschillen met gepolijst beton?

Gepolierd beton en gepolijst beton worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn wel degelijk enkele belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil zit in het uiterlijk van de twee soorten betonvloeren. Een gepolijste betonvloer heeft een meer gespikkeld uiterlijk dan de gepolierde betonvloer. Het uiterlijk van de gepolijste betonvloer kun je daarom vergelijken met het uiterlijk van een granitovloer (hoewel de gepolijste betonvloer over het algemeen wel een stuk goedkoper is dan een granitovloer).

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een betonvloer?

De prijzen voor het aanleggen van betonvloeren liggen gemiddeld tussen de 50 en 80 euro per vierkante meter, maar ze kunnen sterk variëren. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de prijs.

Kenmerken van het beton en de specifieke vloer

De dikte van het beton en de kleur van het beton hebben beide invloed op de prijs. Over het algemeen zal dikker beton meer kosten. Ook kunnen de kosten oplopen als er kleurstoffen aan het beton moeten worden toegevoegd.

Uit te voeren oppervlakte op één dag

Het gewenste oppervlakte van het beton is ook een relevante factor. Hoe kleiner dit oppervlakte is, hoe meer het per vierkante meter zal gaan kosten. Als je bijvoorbeeld een gepolierde betonvloer in het toilet wilt, zal dit relatief duur zijn. Het polieren gaat hier een stuk lastiger omdat er geen gebruik kan worden gemaakt van een vlindermachine. Het zal dan met de hand moeten gebeuren, wat weer invloed heeft op de prijs. En andersom: als je een betonvloer met een grote oppervlakte wilt, dan zal het relatief goedkoper zijn. Wil je een betonvloer polieren, houd dan rekening met de locatie en het type ruimte. Wij kunnen je hier zeker goed over adviseren.

Moelijkheid van de plaatsing en mogelijke obstakels in de vloer

Voor een goede prijs te geven is het ook relevant hoe makkelijk/moeilijk de betonvloer geplaatst kan worden. Lastige plekken zijn ruimtes die veel randen of hoekjes hebben. Het plaatsen van een betonvloer in zulke ruimtes is over het algemeen een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je een vloer in een ruime, rechthoekige ruimte plaats. Dit laatste zal dan ook goedkoper zijn dan een lastige ruimte. Niveauverschillen zijn ook van invloed op de moeilijkheid van de plaatsing. Een woning met veel verdiepingen zal over het algemeen extra kosten.

Kortom: een vaste prijs is lastig te geven. Bij ons kun je daarom vrijblijvend een gespecificeerde prijsopgave opvragen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten qua prijs.

Waarom een betonvloer in je woning door Glansbeton laten plaatsen?

Wij hebben veel ervaring met het plaatsen van verschillende soorten betonvloer. We gaan vakkundig te werk en zorgen ervoor dat er snel een kwalitatief hoogstaande vloer ligt. Onze erkende vakmensen zullen met je in gesprek gaan, om ervoor te zorgen dat er een vloer komt te liggen die geheel aansluit bij je wensen. Daarnaast kunnen we je gratis adviseren. We zullen altijd van tevoren een offerte voor je opstellen, zodat je financieel gezien goed weet waar je aan toe bent. Onze prijzen zijn scherp en martkconform.

Dus wil je jouw woning, tuinterras of oprit ook voorzien van een stijlvolle, duurzame betonlaag? Neem dan nu contact met ons op! In een vrijblijvend gesprek zullen we jouw wensen en de verschillende mogelijkheden bespreken. Ook kun je een (gratis) offerte bij ons aanvragen. Je kunt zowel online als via de telefoon contact met ons opnemen.

Terug naar

×
Blijf geïnformeerd

Wanneer u zich abonneert, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op glansbeton zijn, zodat u deze niet mist.

Witte beton vloer terras: uw terras gekleurd en na...
Mastertop 100 naturel

Gerelateerde berichten

Opslaan
Cookies gebruikersvoorkeuren
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Als u het gebruik van cookies weigert, werkt deze website mogelijk niet zoals verwacht.
Accepteer alles
Weiger alles
Meer lezen?
Analyse
Hulpmiddelen die worden gebruikt om de gegevens te analyseren om de effectiviteit van een website te meten en om te begrijpen hoe deze werkt.
Google Analytics
Aanvaard
Weiger
Marketing
Reeks technieken die de commerciële strategie en in het bijzonder de marktstudie tot doel hebben.
Hubspot.com
Aanvaard
Weiger
Adform
Aanvaard
Weiger
Google
Aanvaard
Weiger
Facebook
Aanvaard
Weiger
Onbekend
Onbekend
Aanvaard
Weiger
Functioneel
Hulpmiddelen die worden gebruikt om u meer functies te bieden bij het navigeren op de website, dit kan sociaal delen zijn.
Engagebox
Aanvaard
Weiger
PHP.net
Aanvaard
Weiger