fbpx

Gepolierde beton

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Snel naar
 1. Wat is gepolierd beton?
 2. Hoe wordt gepolierd beton gemaakt?
 3. Betonverharder of curing compound gebruiken ?
 4. Voordelen van gepolierd beton?
 5. 5 nadelen van gepolierde betonvloeren?
 6. Welke soorten betonvloeren zijn er?
 7. Wat zijn de verschillen met gepolijst beton?
 8. Gepolierd beton voor een terras
 9. Gepolierd beton voor een oprit
 10. Prijs betonvloer, wat kost een betonvloer?
 11. Waarom een betonvloer door Glansbeton laten plaatsen?

Wat is gepolierd beton?

Een gepolierde betonvloer is een veelzijdige betonvloer, die zowel binnenshuis als buitenshuis kan worden gebruikt. Gepolierd beton bestaat al erg lang. Oorspronkelijk werd gepolierd beton gebruikt voor industriële toepassingen, maar tegenwoordig is het ook populair in (en rondom) woningen. De dikte van gepolierd beton varieert voor de toepassing dewelke er genomen wordt en de stabiliteit van de ondergrond. Indien men dunner gaat dan de voorgeschreven dikte verhoogt het risico op barstvorming. Dankzij het polieren is gepolierd beton extra glad en egaal, de vloer krijgt een gladde toplaag. Gepolierde betonvloeren zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en ze komen mooi tot zijn recht bij grote oppervlaktes. Daarom is dit type beton bijvoorbeeld goed geschikt voor opritten en terrassen, maar ook in moderne woningen zien we tegenwoordig meer en meer gepolierd beton. Dit is zelfs onze expertise, gepolierde betonvloeren in woningen.

Hoe wordt gepolierd beton gemaakt?

Als eerste wordt het (nog vloeibare) beton op de afgesproken plaats gegoten. Vervolgens begint het droogproces. Als het beton hard is geworden, wordt het glad en egaal gemaakt met een vlindermachine. In zeldzame situaties (bijvoorbeeld in kleine en lastige ruimtes) kan dit ook met de hand gedaan worden. Als leek is het zeer moeilijk om in te schatten wanneer men moet beginnen te draaien en met welke platen/messen. In dit opzicht laat men het vlinderen of polieren van een betonvloer beter over aan een vakman. Na het polieren wordt het beton ingespoten met een coating, de zogenaamde curing compound. Voor woningen opteren wij om dit niet te doen, en de vloer in te spuiten met een betonverharder (prijs in optie) De dag na het plaatsen van de vloer, worden er zaagsnedes aangebracht. Dankzij deze zaagsnedes kan het beton de plastische krimp die het gevolg is van het drogen van het beton beter opvangen.

Voor woonbeton en esthethische vloeren opteer altijd voor een betonverharder, al dan niet in combinatie met een sealer.Davy Renckens zaakvoerder

Betonverharder of curing compound gebruiken ?

Standaard wordt het beton na het polieren afgespoten met een curing compound. Een curing compound is een hars die die op de vloer achterblijft, en soms hardnekkige vlekken veroorzaakt. Deze curing compound zal door de belasting van de vloer later verdwijnen in de industriële toepassingen. Echter bij woningen en particuliere toepassingen gaat de betonvloer niet zo intensief of machinaal belast worden en is de curing compound vaak een bron van ergernis. Ook kan deze curing compound later gaan afstoffen. In dit opzicht bieden wij onze klanten altijd een meerprijs aan om de vloer te laten nabehandelen met een betonverharder; zo is de vloer makkelijker te onderhouden.

Zoals elke betonsoort heeft ook gepolierd beton een aantal specifieke voordelen en nadelen. Ben je aan het overwegen gepolierd beton voor je woning te gebruiken? Hieronder zetten we de verschillende voor- en nadelen van gepolierd beton voor je op een rijtje, zodat je weloverwogen je keuze kunt maken.

Voordelen van gepolierd beton?

 1. Goedkoop: Gepolierde betonvloeren zijn relatief goedkoop voor grote oppervlakken. Heb je dus een ruime woning, of wil je een terras of oprit aanleggen, dan is een gepolierd beton een geschikte optie. Het polieren gebeurt in zulke ruimtes op een erg efficiënte manier.
 2. Duurzaam: Betonvloeren slijten nauwelijks en gaan erg lang mee. Om deze reden zijn ze bijzonder duurzaam, ook buitenshuis. Gepolierd beton kan goed omgaan met wisselende weersomstandigheden (waaronder vrieskou) en is slijtvast.
 3. Onderhoudsvriendelijk: Gepolierd beton hecht zich in één keer. Dit is een groot voordeel want dit betekent dat je een mooie, egale vloer krijgt. Niet alleen ziet dit er goed uit, het is ook onderhoudsvriendelijk. Doordat er geen weinig voegen in de vloer zitten is deze gemakkelijk schoon te maken. Ook kan zich geen viezigheid of stof in de voegen hechten indien men de voegen opkit, waardoor de vloer van zichzelf ook erg hygiënisch is.
 4. Veelzijdig: Gepolierd beton kan voor verschillende type vloeren gebruikt worden. Het is geschikt voor woningen, winkel- en kantoorpanden, tuinen en opritten. Daar komt bij dat gepolierd beton in verschillende diktes en verschillende kleuren verkrijgbaar is.
 5. Tijdloos: Een betonnen vloer heeft een tijdloze uitstraling. De vloer kan zowel voor moderne als voor landelijke interieurs gebruikt worden. Ook kan het worden gebruikt om een meer industriële uitstraling aan het interieur te geven.

View the embedded image gallery online at:
https://www.glansbeton.be/gepolierde-beton#sigProId15f89cc4a6

5 nadelen van gepolierde betonvloeren?

 1. Scheuren bij het gieten: Het is erg belangrijk om goed op te letten bij het gieten van de betonvloer, wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt kunnen er namelijk scheuren ontstaan. Daarom is het verstandig om dit door een goede vakman te laten doen. Zo kan de vakman scheuren makkelijk beheersen en trachten in samenspraak te voorkomen.
 2. Scheuren na verloop van tijd: Ook bestaat er het risico dat er na verloop van tijd grote of kleine scheuren in de vloer ontstaan. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de vloer tenminste 12 centimeter dik is voor binnenvloeren. Voor buitenvloeren opteer altijd voor een dubbele wapening Overigens hebben de scheuren geen nadelige effecten (behalve dat het schoonmaken wat lastiger zal gaan). Sommige mensen kiezen zelfs bewust voor scheuren in de betonvloer omdat het een industriële uitstraling kan geven.
 3. Vlekken: Het is belangrijk om bij het onderhoud de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Wanneer je zure schoonmaakmiddelen gebruikt kunnen er namelijk brandvlekken ontstaan. Vlekken zijn gemakkelijk te voorkomen door je betonvloer te laten behandelen (de plaatser van uw betonvloer), immers iedere situatie is anders.
 4. Niveau verschillen: Met name in hoeken kan het zo zijn dat er niveauverschillen in het beton ontstaan. Kanten en hoeken gaan door de handeling van het polieren vaak omhoog, dat is een eigenschap van de plaatsing van het materiaal. Natuurlijk is een betonvloer nooit 100% vlak, het is immers een industrieel product. Maar je kunt de hoogteverschillen wel minimaliseren door te kiezen voor een goede vakman. In principe moeten de hoogteverschillen dusdanig beperkt kunnen worden dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn.
 5. Weersomstandigeheden: Laat je je vloer polieren, let er dan ook op dat je dit niet wordt gedaan als het erg heet is. Als je de vloer in hete temperaturen giet, is het mogelijk dat er een te grote plastische krimp is en je vloer gaat scheuren. Een goede vakman zal hier natuurlijk van op de hoogte zijn (en het juiste moment weten uit te kiezen).

Welke soorten betonvloeren zijn er?

Er zijn verschillende soorten betonvloeren waar je een keuze uit kunt maken. We hebben de voordelen van de verschillende types betonvloeren hieronder voor je op een rijtje gezet.

 1. Polybeton wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Dit type beton heeft veel voordelen: het heeft van zichzelf al een mooie glanslaag, het kan zich goed aan verschillende diktes aanpassen en het is snel gelegd. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om dit type beton voor hun terras te gebruiken. Dankzij de egale bovenkant is het vuil makkelijk weg te vegen. Ook is dit type vloer goed bestand tegen het weer. Als de betonvloer goed is aangelegd, is vrieskou geen probleem.
 2. Antislip beton is een populaire vorm van gepolierd beton en eigenlijk idem aan polibeton alleen hier word het beton antilsip gepolierd met behulp van een vlindermachine. Deze afwerking zorgt ervoor dat de vloer wat ruw voelt, maar hierdoor is hij wel erg egaal. Dit type van afwerking word vaak buiten gebruikt voor een oprit
 3. Geborsteld beton is een vorm van gepolierd beton, waar we in de fijne betonpap als het ware borstelgroeven gaan voorzien. Dit zorgt ervoor dat er voldoende grip is, dit type van betonvloeren word al vaak gebruikt voor een inrijhelling.
 4. Uitgewassen beton op het verse gestorte uitgewassen beton word er een oppervlakte vertrager aangebracht. Het onderliggende beton droogt verder, en de toplaag word later uitgewassen, zodat het granulaat zichtbaar komt. Dit is een afwerkingsvorm die vaak voor paden gebruikt kan worden.
 5. Printbeton wordt ook wel gestempeld beton genoemd. Het grote voordeel van printbeton is dat het er erg natuurlijk uitziet. Je kunt deze betonsoort namelijk gieten in het uiterlijk van stenen, klinkers en zelfs van hout. Ook is het een optie om je eigen print te ontwerpen. Dit type is dus geschikt voor mensen die niet zomaar een gladde vloer willen, maar een speciaal ontwerp voor ogen hebben. Vaak wordt printbeton bijvoorbeeld voor opritten ingezet. Dankzij dit beton kun je ervoor zorgen dat het lijkt alsof je tegels, klinkers of kasseien hebt aangelegd. Maar tegelijk heeft het niet de nadelen hiervan: tegels, klinkers en kasseien zijn namelijk een stuk minder duurzaam, ze kunnen gemakkelijk wegzakken en zijn gevoelig voor onkruid. Beton is een stuk duurzamer en onderhoudsvriendelijker (het kan tot wel twintig jaar meegaan). Ook kan het goed tegen vorst.
 6. Betonstuc is een afwerkingslaag voor vloeren. Door betonstuc op een vloer te gieten krijgt de vloer een betonlook. Het bestaat uit een mix van hars, cement, pigmentpoeder en toeslagstoffen. Het is slijtvast en sterk materiaal, volledig waterdicht en vetbestending. Ook is het (net als de andere types gepolierd beton) naadloos en dus erg onderhoudsvriendelijk. Betonstuc is vaak slechts 2 tot 3 mm dik, en zo sterkt als de ondergrond waarop het geplaatst wordt. Het wordt veel gebruikt voor ruimtes als het toilet, de keuken en de badkamer, echter een gepolierde betonvloer kan ook waterdicht gemaakt worden. Het nadeel van Betonstuc is dat u nog steeds een chappe nodige heeft of een bestaande onderliggende betonvloer dewelke voorbereid moet worden om de hechting te garanderen. Betonstuc word niet door ons uitgevoerd, maar we kunnen u altijd naar een bekwame partner verder verwijzen.

View the embedded image gallery online at:
https://www.glansbeton.be/gepolierde-beton#sigProId6295e06d2b

Wat zijn de verschillen met gepolijst beton?

Gepolierd beton en gepolijst beton worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn wel degelijk enkele belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil zit in het uiterlijk van de twee soorten betonvloeren. Een gepolijste betonvloer heeft een meer gespikkeld uiterlijk dan de gepolierde betonvloer. Het uiterlijk van de gepolijste betonvloer kun je daarom vergelijken met het uiterlijk van een granitovloer (hoewel de gepolijste betonvloer over het algemeen wel een stuk goedkoper is dan een granitovloer).

Gepolierd beton voor een terras

Ben je op zoek naar goed materiaal voor een terras in de tuin? Gras, tegels, hout, het kan allemaal gebruikt worden. Maar ook (gepolierd) beton is een zeer geschikt optie. Dit materiaal heeft heel wat voordelen waar de andere materialen niet over beschikken.

Gepolierd beton is erg geschikt voor de tuin omdat dit beton, dankzij het polieren, erg mooi egaal is en perfect als terras kan worden gebruikt. Het proces is simpel: je kiest de plek waar je het terras wilt hebben. Vervolgens wordt op die plek het beton gegoten. Daarop moet het een tijdje drogen. Als het droogproces voorbij is, wordt het beton gepolierd. Met een speciale machine wordt terras gepolijst, hierdoor ontstaat er een gladde, glanzende laag op het beton. En dan is het klaar! Zo makkelijk is het om een prachtig terras in de tuin te leggen. Zoals we eerder al aangaven is gepolierd beton in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is dus geen enkel probleem als je liever een andere kleur dan grijs wilt. Ook kun je met gepolierd beton goed een 'tegellook' creëren. Dit wordt gedaan door groeven in het beton aan te brengen, het eigenlijke inzagen van het beton. De grootte van de tegels kun je hierbij zelf bepalen evenals de vorm hoe je hem gezaagd wilt hebben.

Gepolierd beton voor een oprit

Ook voor een oprit is gepolierd beton erg geschikt. De belangrijkste voordelen zijn de lange levensduur van dit type beton, het feit dat er weinig onderhoud is en de (relatief goedkope) prijs. Gepolierd beton zorgt ervoor dat je oprit er extra strak en egaal uitziet.

Een ander belangrijk voordeel is dat gepolierd beton erg sterk is. Doordat het zulk krachtig materiaal is, kan het zonder problemen een auto en een garage dragen. Dankzij het egale oppervlak heb je weinig last van vuil. Ook zul je weinig last hebben van planten en onkruid, deze groeien hier namelijk erg moeilijk in. Verder kan gepolierde beton goed tegen vorst (op voorwaarde dat hij uitgedroogd is!), indien de plaatser de juiste samenstelling van het beton neemt..

Wat voor het terras geldt, geldt hier ook: er zijn verschillende soorten kleuren beschikbaar (je hoeft dus niet per se voor een grijze oprit te gaan). Ook gaat een betonnen oprit prima samen met een houten tuinhek.

Prijs betonvloer, wat kost een betonvloer?

De prijzen voor het aanleggen van betonvloeren liggen gemiddeld tussen de 50 en 80 euro per vierkante meter, maar ze kunnen sterk variëren. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de prijs.

Kenmerken beton:
De dikte van het beton en de kleur van het beton hebben beide invloed op de prijs. Over het algemeen zal dikker beton meer kosten. Ook kunnen de kosten oplopen als er kleurstoffen aan het beton moeten worden toegevoegd.

Oppervlakte
Het gewenste oppervlakte van het beton is ook een relevante factor. Hoe kleiner dit oppervlakte is, hoe meer het per vierkante meter zal gaan kosten. Als je bijvoorbeeld een gepolierde betonvloer in het toilet wilt, zal dit relatief duur zijn. Het polieren gaat hier een stuk lastiger omdat er geen gebruik kan worden gemaakt van een vlindermachine. Het zal dan met de hand moeten gebeuren, wat weer invloed heeft op de prijs. En andersom: als je een betonvloer met een grote oppervlakte wilt, dan zal het relatief goedkoper zijn. Wil je een betonvloer polieren, houd dan rekening met de locatie en het type ruimte. Wij kunnen je hier goed over adviseren.

Moelijkheid plaatsing
Voor de prijs is het ook relevant hoe makkelijk/moeilijk de betonvloer geplaatst kan worden. Lastige plekken zijn ruimtes die veel randen of hoekjes hebben. Het plaatsen van een betonvloer in zulke ruimtes is over het algemeen een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je een vloer in een ruime, rechthoekige ruimte plaats. Dit laatste zal dan ook goedkoper zijn dan een lastige ruimte. Niveauverschillen zijn ook van invloed op de moeilijkheid van de plaatsing. Een woning met veel verdiepingen zal over het algemeen extra kosten.

Kortom: een vaste prijs is lastig te geven. Bij ons kun je daarom vrijblijvend een gespecificeerde prijsopgave opvragen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten qua prijs.

Waarom een betonvloer door Glansbeton laten plaatsen?

Wij hebben veel ervaring met het plaatsen van verschillende soorten betonvloer. We gaan vakkundig te werk en zorgen ervoor dat er snel een kwalitatief hoogstaande vloer ligt. Onze erkende vakmensen zullen met je in gesprek gaan, om ervoor te zorgen dat er een vloer komt te liggen die geheel aansluit bij je wensen. Daarnaast kunnen we je gratis adviseren. We zullen altijd van tevoren een offerte voor je opstellen, zodat je financieel gezien goed weet waar je aan toe bent. Onze prijzen zijn scherp en martkconform. Dus wil je jouw tuinterras of oprit ook voorzien van een stijlvolle, duurzame betonlaag? Neem dan nu contact met ons op! In een vrijblijvend gesprek zullen we jouw wensen en de verschillende mogelijkheden bespreken. Ook kun je een (gratis) offerte bij ons aanvragen. Je kunt zowel online als via de telefoon contact met ons opnemen.

Terug naar
 1. Wat is gepolierd beton?
 2. Hoe wordt gepolierd beton gemaakt?
 3. Betonverharder of curing compound gebruiken ?
 4. Voordelen van gepolierd beton?
 5. 5 nadelen van gepolierde betonvloeren?
 6. Welke soorten betonvloeren zijn er?
 7. Wat zijn de verschillen met gepolijst beton?
 8. Gepolierd beton voor een terras
 9. Gepolierd beton voor een oprit
 10. Prijs betonvloer, wat kost een betonvloer?
 11. Waarom een betonvloer door Glansbeton laten plaatsen?
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lees 133 keer Laatst aangepast op zaterdag, 20 februari 2021 17:00
Pin it
Meer in deze categorie: Uitgewassen beton »