LABIOMISTA en glansbeton gaat dat samen?

Een gepolierde betonvloer is een natuurlijk materiaal, een kunstenaar wil dan ook zijn eigenheid en kunst presenteren, hoe kan dat beter dan op een gepolierde betonvloer. LABIOMISTA in Genk heeft gepolierde betonvloeren uitgevoerd door de firma Glansbeton BV, een inkijk in dit moderne museum aan de hand van enkele foto's.

Snel naar

Wat is LABIOMISTA?

Labiomista in Genk: Koen Vanmechelen maakt er zijn laboratorium als een bibliotheek van bioculturele diversiteit. In 2017 verhuisde Koen Vanmechelen zijn atelier naar LABIOMISTA, gelegen in een voormalige openbare dierentuin in de Belgische stad Genk. LABIOMISTA, letterlijk 'mix of life', is op zich een allesomvattend kunstproject, opgezet als een model voor de filosofische ideeën. De site is ook de plaats waar de dieren van de kunstenaar leven en zich voortplanten. Het is zowel een laboratorium als een bibliotheek van bioculturele diversiteit. LABIOMISTA ligt op het kruispunt tussen stad en platteland, industrie en gemeenschap. Koen Vanmechelen zei zelf dat LABIOMISTA een plek is die zowel de fysieke als mentale ruimte heeft die nodig is om de biologische en culturele diversiteit tot bloei te laten komen. De ligging tussen het gedomesticeerde en het wilde draagt bij aan een nieuwe vruchtbaarheid van de wijk, die zich op haar beurt zal verspreiden naar andere delen van de stad. LABIOMISTA zal laten zien hoe verschillende culturen met elkaar in contact kunnen komen en hoe mens, flora en fauna naast elkaar kunnen bestaan op verrijkende manieren die misschien vergeten zijn. De 24 hectaren groot site werd op 6 juli 2019 opengesteld voor het publiek. Het bestaat uit drie delen: een villa, park en atelier. Terwijl de bezoekers deze wereld binnenkomen, kijken een paar stellaire zeearenden vanuit hun kooi. Een nieuwe verkenningstocht tussen mens en natuur begint.

LABIOMISTA is situated at the intersection between city and countryside, industry and community. According to Koen Vanmechelen

Wie is Koen Vanmechelen?

Koen Vanmechelen (Sint-Truiden, 26 augustus 1965) is een hedendaagse Belgische conceptueel kunstenaar. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren negentig. In zijn werk staat bioculturele diversiteit centraal. Rond dit thema werkte Vanmechelen ook samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Deze grensoverschrijdende projecten leverden hem in 2010 een eredoctoraat op van de Universiteit Hasselt en de Golden Nica Hybrid Art Prix Ars Electronica in 2013.

Waar is Koen van Mechelen bekend om?

Koen Vanmechelen is vooral bekend van zijn The Cosmopolitan Chicken Project of (CCP), een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde. In dit project staat de kip centraal en meer bepaald het kruisen van nationale kippenrassen tot ‘kosmopolitische kippen’. In 2018 werd de 22ste generatie binnen dit mondiale project in het Serlachius Museum in Finland geboren: de Mechelse Danish, een kruising van een Fins ras met de Mechelse Danish (CCP21) die een jaar eerder uit het ei brak tijdens de biënnale van Denemarken. Ondertussen dragen de verschillende kosmopolitsche kippen genen uit België, Frankrijk, Engeland, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië, Oostenrijk, Indonesië en Denemarken.

Welke kunst brengt Koen van Mechelen naar voor ?

Bioculturele diversiteit en de daaruit volgende interactie tussen kunst en wetenschap vormen het hoofdthema van zijn oeuvre. Vanmechelen werkt vaak samen met wetenschappers en experts uit allerlei disciplines, zoals Jean-Jacques Cassiman, Rik Pinxten en Marleen Temmerman. Hij gebruikt innovatieve technologie, zoals 3D-scanning, morfometrie, 3D-printen en interactieve visualisatie-technieken. Zijn werk is crossmediaal en varieert van expressieve schilderijen en tekeningen tot fotografie, video, installaties, glaswerk en houten beeldhouwwerken. Als rode draad komen vaak de kip en het ei terug. Over de jaren heen zijn deze objecten uitgegroeid tot symbolen die toelaten om een verbinding te maken tussen wetenschappelijke, politieke, filosofische en ethische kwesties.

{gallery}uitvoering/uitvoering-museum/labiomista{/gallery}

Waar heeft Koen Vanmechelen zijn werk al laten zien?

Koen Vanmechelen presenteerde zijn werk al bijna overal ter wereld. In België was hij te gast in verschillende musea en andere locaties, zoals de Verbeke Foundation, Watou, Museum M en Z33. Verder liepen er solo- en groepstentoonstellingen in onder andere National Gallery London, Victoria and Albert Museum (Londen), Museum Kunstpalast (Düsseldorf), Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam), Macro (Rome), MAD Museum (NY), Belvedere (Wenen), ZKM (Karlsruhe) en Pushkin Museum (Moskou). Naast de Biënnale van Venetië was zijn werk ook te zien op die van Moskou, Dakar, Havana en Poznan, op de World Expo Shanghai 2010, de triënnale van Guangzhou, Manifesta 9 en op dOCUMENTA (13).

Waar woont Koen Vanmechelen?

Vanmechelen woont in de Limburgse gemeente Meeuwen-Gruitrode en is ereburger van zijn geboortestad Sint-Truiden. Begin 2017 verhuisde de kunstenaar naar zijn nieuwe studio in Genk, ontworpen door Mario Botta. Samen met een dierenpark en de voormalige directeursvilla op de site, creëert Vanmechelen hier met LABIOMISTA een plek waar bioculturele diversiteit centraal staat en waar mens, dier en natuur elkaar kunnen ontmoeten.

Terug naar