Fontgrootte: +
11 minuten leestijd (2262 woorden)

Gepolierde beton

f374f653-25e8-4858-9de8-19499a7980b2

Wat is gepolierd beton?

Een gepolierde betonvloer is een veelzijdige betonvloer, die zowel binnenshuis als buitenshuis kan worden gebruikt. Gepolierd beton bestaat al erg lang. Oorspronkelijk werd gepolierd beton gebruikt voor industriële toepassingen, maar tegenwoordig is het ook populair in (en rondom) woningen.


Gepolierd beton is ongeveer 12 centimeter dik. Het kan ook wat dunner, maar dit verhoogt wel het risico op barsten. Dankzij het polieren is gepolierd beton extra glad en egaal, de vloer krijgt een blinkende toplaag. Verder is het in verschillende kleuren verkrijgbaar en komt het mooi tot zijn recht bij grote oppervlaktes. Daarom is dit type beton bijvoorbeeld goed geschikt voor opritten en terrassen.

Hoe wordt gepolierd beton gemaakt?

Als eerste wordt het (nog vloeibare) beton op de afgesproken plek gegoten. Vervolgens begint het droogproces. Als het beton hard is geworden, wordt het glad en egaal gemaakt. Dit kan met een machine gebeuren, maar in sommige gevallen (bijvoorbeeld in kleine en lastige ruimtes) kan dit ook met de hand gedaan worden. Vervolgens wordt de vloer waterdicht gemaakt met een coating of met een poriënvuller, zo is de vloer makkelijker te onderhouden. Verder worden er, bij het plaatsen van de vloer, zaagsnedes aangebracht. Dankzij deze zaagsnedes kan het beton eventuele uitzettingen, als gevolg van bijvoorbeeld temperatuurschommelingen of vocht, beter opvangen.

Zoals elke betonsoort heeft ook gepolierd beton een aantal specifieke voordelen en nadelen. Ben je aan het overwegen gepolierd beton voor je woning te gebruiken? Hieronder zetten we de verschillende voor- en nadelen van gepolierd beton voor je op een rijtje, zodat je weloverwogen je keuze kunt maken.

Wat zijn de voordelen van gepolierd beton?

Goedkoop

Gepolierde betonvloeren zijn relatief goedkoop voor grote oppervlakken. Heb je dus een ruime woning, of wil je een terras of oprit aanleggen, dan is een gepolierd beton een geschikte optie. Het polieren gebeurt in zulke ruimtes op een erg efficiënte manier.

Duurzaam

Betonvloeren slijten nauwelijks en gaan erg lang mee. Om deze reden zijn ze bijzonder duurzaam, ook buitenshuis. Gepolierd beton kan goed omgaan met wisselende weersomstandigheden (waaronder vrieskou) en is slijtvast.

Onderhoudsvriendelijk

Gepolierd beton hecht zich in één keer. Dit is een groot voordeel want dit betekent dat je een mooie, egale vloer krijgt. Niet alleen ziet dit er goed uit, het is ook onderhoudsvriendelijk. Doordat er geen voegen in de vloer zitten is deze gemakkelijk schoon te maken. Ook kan zich geen viezigheid of stof in de voegen hechten, waardoor de vloer van zichzelf ook erg hygiënisch is. 

Veelzijdig

Gepolierd beton kan voor verschillende type vloeren gebruikt worden. Het is geschikt voor woningen, winkel- en kantoorpanden, tuinen en opritten. Daar komt bij dat gepolierd beton in verschillende diktes en verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Tijdloos

Een betonnen vloer heeft een tijdloze uitstraling. De vloer kan zowel voor moderne als voor landelijke interieurs gebruikt worden. Ook kan het worden gebruikt om een meer industriële uitstraling aan het interieur te geven.

Wat zijn de nadelen van gepolierd beton?

Scheuren bij het gieten

Het is erg belangrijk om goed op te letten bij het gieten van de betonvloer, wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt kunnen er namelijk scheuren ontstaan. Daarom is het verstandig om dit door een goede vakman te laten doen. Zo kun je scheuren gemakkelijk voorkomen. 

Scheuren na verloop van tijd

Ook bestaat er het risico dat er na verloop van tijd grote of kleine scheuren in de vloer ontstaan. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de vloer tenminste 10 centimeter dik is. Ook helpt het om voor een goede wapening te zorgen. Overigens hebben de scheuren geen nadelige effecten (behalve dat het schoonmaken wat lastiger zal gaan). Sommige mensen kiezen zelfs bewust voor scheuren in de betonvloer omdat het een industriële uitstraling kan geven.  

Vlekken

Het is belangrijk om bij het onderhoud de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Wanneer je zure schoonmaakmiddelen gebruikt kunnen er namelijk vlekken ontstaan. Deze vlekken zullen er (na verloop van tijd) wel uitslijten, maar het is natuurlijk beter om ze helemaal te vermijden. De vlekken zijn gemakkelijk te voorkomen door natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken. 

Hoogteverschillen

Met name in hoeken kan het zo zijn dat er hoogteverschillen in het beton ontstaan. De hoeken zijn namelijk het lastigste op te vullen. Natuurlijk is een betonvloer nooit 100% vlak, het is immers een industrieel product. Maar je kunt de hoogteverschillen wel minimaliseren door te kiezen voor een goede vakman. In principe moeten de hoogteverschillen dusdanig beperkt kunnen worden dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn.  

Ga je een betonvloer polieren, let er dan ook op dat je dit niet wordt gedaan als het erg heet is. Als je de vloer in hete temperaturen giet, kan het zo zijn dat het beton plots bol gaat staan of uitzet. Dit zorgt voor ongewenste hoogteverschillen. Een goede vakman zal hier natuurlijk van op de hoogte zijn (en het juiste moment weten uit te kiezen).


Welke soorten gepolierde betonvloeren zijn er?

Er zijn verschillende soorten gepolierd beton waar je een keuze uit kunt maken. We hebben de voordelen van de verschillende types gepolierd beton hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Polybeton wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Dit type beton heeft veel voordelen: het heeft van zichzelf al een mooie glanslaag, het kan zich goed aan verschillende diktes aanpassen en het is snel gelegd.

Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om dit type beton voor hun terras te gebruiken. Dankzij de egale bovenkant is het vuil makkelijk weg te vegen. Ook is dit type vloer goed bestand tegen het weer. Als de betonvloer goed is aangelegd, is vrieskou geen probleem. 

Printbeton

Printbeton wordt ook wel gestempeld beton genoemd. Het grote voordeel van printbeton is dat het er erg natuurlijk uitziet. Je kunt deze betonsoort namelijk gieten in het uiterlijk van stenen, klinkers en zelfs van hout. Ook is het een optie om je eigen print te ontwerpen. Dit type is dus geschikt voor mensen die niet zomaar een gladde vloer willen, maar een speciaal ontwerp voor ogen hebben.

Vaak wordt printbeton bijvoorbeeld voor opritten ingezet. Dankzij dit beton kun je ervoor zorgen dat het lijkt alsof je tegels, klinkers of kasseien hebt aangelegd. Maar tegelijk heeft het niet de nadelen hiervan: tegels, klinkers en kasseien zijn namelijk een stuk minder duurzaam, ze kunnen gemakkelijk wegzakken en zijn gevoelig voor onkruid. Beton is een stuk duurzamer en onderhoudsvriendelijker (het kan tot wel twintig jaar meegaan). Ook kan het goed tegen vorst. 

Gevlinderd beton

Gevlinderd beton is een populaire vorm van gepolierd beton. Hierbij wordt de vloer glad gemaakt met behulp van een vlindermachine. Deze afwerking zorgt ervoor dat de vloer wat ruw voelt, maar hierdoor is hij wel erg egaal. Dit type beton wordt vaak in combinatie met vloerverwarming gebruikt omdat het erg sterk materiaal is.  

Betonstuc

 Betonstuc is een afwerkingslaag voor vloeren. Door betonstuc op een vloer te gieten krijgt de vloer een betonlook. Het bestaat uit een mix van hars, cement, pigmentpoeder en toeslagstoffen. Het is slijtvast en sterk materiaal, volledig waterdicht en vetbestending. Ook is het (net als de andere types gepolierd beton) naadloos en dus erg onderhoudsvriendelijk. Betonstuc is vaak slechts 2 tot 3 mm dik, toch is het erg sterk. Het wordt veel gebruikt voor ruimtes als het toilet, de keuken en de badkamer. Maar ook buitengebruik is geen probleem.

Wat zijn de verschillen met gepolijst beton?

Gepolierd beton en gepolijst beton worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn wel degelijk enkele belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil zit in het uiterlijk van de twee soorten betonvloeren. Een gepolijste betonvloer heeft een meer gespikkeld uiterlijk dan de gepolierde betonvloer. Het uiterlijk van de gepolijste betonvloer kun je daarom vergelijken met het uiterlijk van een granitovloer (hoewel de gepolijste betonvloer over het algemeen wel een stuk goedkoper is dan een granitovloer). Gepolierd beton heeft daarentegen een strakke, egale kleur. 

Gepolierd beton voor een terras

Ben je op zoek naar goed materiaal voor een terras in de tuin? Gras, tegels, hout, het kan allemaal gebruikt worden. Maar ook (gepolierd) beton is een zeer geschikt optie. Dit materiaal heeft heel wat voordelen waar de andere materialen niet over beschikken.

Gepolierd beton is erg geschikt voor de tuin omdat dit beton, dankzij het polieren, erg mooi egaal is en perfect als terras kan worden gebruikt. Het proces is simpel: je kiest de plek waar je het terras wilt hebben. Vervolgens wordt op die plek het beton gegoten. Daarop moet het een tijdje drogen. Als het droogproces voorbij is, wordt het beton gepolierd. Met een speciale machine wordt terras gepolijst, hierdoor ontstaat er een gladde, glanzende laag op het beton. En dan is het klaar! Zo makkelijk is het om een prachtig terras in de tuin te leggen.

Zoals we eerder al aangaven is gepolierd beton in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is dus geen enkel probleem als je liever een andere kleur dan grijs wilt. Ook kun je met gepolierd beton goed een 'tegellook' creëren. Dit wordt gedaan door groeven in het beton aan te brengen. De grootte van de tegels kun je hierbij zelf bepalen. 

Gepolierd beton voor een oprit

Ook voor een oprit is gepolierd beton erg geschikt. De belangrijkste voordelen zijn de lange levensduur van dit type beton, het feit dat er weinig onderhoud is en de (relatief goedkope) prijs. Gepolierd beton zorgt ervoor dat je oprit er extra strak en egaal uitziet.

Een ander belangrijk voordeel is dat gepolierd beton erg sterk is. Doordat het zulk krachtig materiaal is, kan het zonder problemen een auto en een garage dragen. Dankzij het egale oppervlak heb je weinig last van vuil. Ook zul je weinig last hebben van planten en onkruid, deze groeien hier namelijk erg moeilijk. Veder kan het goed tegen vorst.

Wat voor het terras geldt, geldt hier ook: er zijn verschillende soorten kleuren beschikbaar (je hoeft dus niet per se voor een grijze oprit te gaan). Ook gaat een betonnen oprit prima samen met een houten tuinhek.

Prijs

 De prijzen voor het aanleggen van betonvloeren liggen gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter, maar ze kunnen sterk variëren. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de prijs.

Kenmerken beton

De dikte van het beton en de kleur van het beton hebben beide invloed op de prijs. Over het algemeen zal dikker beton meer kosten. Ook kunnen de kosten oplopen als er kleurstoffen aan het beton moeten worden toegevoegd. 

Oppervlakte

Het gewenste oppervlakte van het beton is ook een relevante factor. Hoe kleiner dit oppervlakte is, hoe meer het per vierkante meter zal gaan kosten. Als je bijvoorbeeld een gepolierde betonvloer in het toilet wilt, zal dit relatief duur zijn. Het polieren gaat hier een stuk lastiger omdat er geen gebruik kan worden gemaakt van een vlindermachine. Het zal dan met de hand moeten gebeuren, wat weer invloed heeft op de prijs. En andersom: als je een betonvloer met een grote oppervlakte wilt, dan zal het relatief goedkoper zijn. Wil je een betonvloer polieren, houd dan rekening met de locatie en het type ruimte. Wij kunnen je hier goed over adviseren. 

Moelijkheid plaatsing

Voor de prijs is het ook relevant hoe makkelijk/moeilijk de betonvloer geplaatst kan worden. Lastige plekken zijn ruimtes die veel randen of hoekjes hebben. Het plaatsen van een betonvloer in zulke ruimtes is over het algemeen een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je een vloer in een ruime, rechthoekige ruimte plaats. Dit laatste zal dan ook goedkoper zijn dan een lastige ruimte. Niveauverschillen zijn ook van invloed op de moeilijkheid van de plaatsing. Een woning met veel verdiepingen zal over het algemeen extra kosten. 

Kortom: een vaste prijs is lastig te geven. Bij ons kun je daarom vrijblijvend een gespecificeerde prijsopgave opvragen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten qua prijs. 

Waarom een betonvloer door Glansbeton laten plaatsen?

Wij hebben veel ervaring met het plaatsen van verschillende soorten betonvloer. We gaan vakkundig te werk en zorgen ervoor dat er snel een kwalitatief hoogstaande vloer ligt. Onze erkende vakmensen zullen met je in gesprek gaan, om ervoor te zorgen dat er een vloer komt te liggen die geheel aansluit bij je wensen. Daarnaast kunnen we je gratis adviseren. We zullen altijd van tevoren een offerte voor je opstellen, zodat je financieel gezien goed weet waar je aan toe bent. Onze prijzen zijn scherp en martkconform.

Dus wil je jouw tuinterras of oprit ook voorzien van een stijlvolle, duurzame betonlaag? Neem dan nu contact met ons op! In een vrijblijvend gesprek zullen we jouw wensen en de verschillende mogelijkheden bespreken. Ook kun je een (gratis) offerte bij ons aanvragen. Je kunt zowel online als via de telefoon contact met ons opnemen. 

×
Blijf geïnformeerd

Wanneer u zich abonneert, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op glansbeton zijn, zodat u deze niet mist.

Offerte betonvloer aanvragen bij ons?
Zwarte betonvloer voor hangaar

Gerelateerde berichten

Opslaan
Cookies gebruikersvoorkeuren
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Als u het gebruik van cookies weigert, werkt deze website mogelijk niet zoals verwacht.
Accepteer alles
Weiger alles
Meer lezen?
Analyse
Hulpmiddelen die worden gebruikt om de gegevens te analyseren om de effectiviteit van een website te meten en om te begrijpen hoe deze werkt.
Google Analytics
Aanvaard
Weiger
Marketing
Reeks technieken die de commerciële strategie en in het bijzonder de marktstudie tot doel hebben.
Hubspot.com
Aanvaard
Weiger
Adform
Aanvaard
Weiger
Google
Aanvaard
Weiger
Facebook
Aanvaard
Weiger
Onbekend
Onbekend
Aanvaard
Weiger
Functioneel
Hulpmiddelen die worden gebruikt om u meer functies te bieden bij het navigeren op de website, dit kan sociaal delen zijn.
Engagebox
Aanvaard
Weiger
PHP.net
Aanvaard
Weiger